Basisonderwijs

Wie NCZ wil geven in het basisonderwijs op basis van een vereist of voldoend geacht bekwaamheidsbewijs, dient het ‘postgraduaatgetuigschrift leraar NCZ basisonderwijs’ te behalen.

Studenten in de opleiding Educatieve bachelor in het Lager Onderwijs, kunnen het getuigschrift behalen na 3 ofwel 4 studiejaren, in een van de hieronder vermelde niet-confessionele onderwijsinstellingen. Wie tijdens de opleiding, de module volgt van 180 studiepunten zal het getuigschrift kunnen behalen in de loop van de driejarige opleiding (voor verdere details en opties zie onderstaande websites).

Wie een diploma van tenminste professionele bachelor heeft en een pedagogisch diploma, kan het ‘postgraduaatgetuigschrift leraar niet-confessionele zedenleer basisonderwijs’ behalen met een creditcontract. Zij volgen dan een opleiding van 20 studiepunten.

Een beginnende leerkracht NCZ in het basisonderwijs, op basis van een bekwaamheidsbewijs in de categorie ‘Andere’, zal door onze inspectie worden gevraagd het ‘postgraduaatgetuigschrift leraar NCZ basisonderwijs’ te behalen.

Volgende Hogescholen reiken het postgraduaatgetuigschrift uit:

ARTESIS PLANTIJN, Hogeschool Antwerpen

naar de website


EHB, Erasmushogeschool Brussel
Hilde Giedts – 0496/ 31 79 64 – hilde.giedts@ehb.be
naar de website


HoGent, Hogeschool Gent
Steven Mortier – 09/ 236 22 18 – steven.mortier@hogent.be
naar de website


HOWEST, Hogeschool West-Vlaanderen
Johan Decroos – 050/ 33 32 68 – johan.decroos@howest.be
naar de website


UC Leuven-Limburg (voorheen Groep-T)
Jan Van Herck – 016/ 37 55 00 – jan.vanhecrk@ucll.be
naar de website


PXL, Hogeschool Limburg
Miche Tulkens – miche.tulkens@pxl.be
naar de website