Basisonderwijs

Wie NCZ wil geven in het basisonderwijs op basis van een vereist of voldoend geacht bekwaamheidsbewijs, dient het ‘postgraduaatgetuigschrift leraar NCZ basisonderwijs’ te behalen.

Studenten in de opleiding kleuteronderwijzer of onderwijzer, kunnen het getuigschrift behalen na 3 ofwel 4 studiejaren, in een van de hieronder vermelde niet-confessionele onderwijsinstellingen. Wie tijdens de opleiding kleuteronderwijzer of onderwijzer, de module volgt van 180 studiepunten zal het getuigschrift kunnen behalen in de loop van de driejarige opleiding. In de module zitten reeds 9 à 10 studiepunten naar keuze vervat. Een supplementair deel dat in totaal 20 studiepunten omvat, kunnen deze kandidaten facultatief volgen, waarna ze afstuderen als kleuteronderwijzer of onderwijzer + leraar NCZ basisonderwijzer.

Als zij het facultatieve deel niet volgen, kunnen zij dit doen na hun studies – in een vierde, daaropvolgend studiejaar – op basis van een creditcontract. Zij betalen dan wel een aparte inschrijving.

Wie een diploma van tenminste professionele bachelor heeft en een pedagogisch diploma, kan eveneens het ‘postgraduaatgetuigschrift leraar niet-confessionele zedenleer basisonderwijs’ behalen met een creditcontract. Zij volgen dan een opleiding van 20 studiepunten. Ook zij betalen inschrijvingsgeld.

Een beginnende leerkracht NCZ in het basisonderwijs, op basis van een bekwaamheidsbewijs in de categorie ‘Andere’, zal door onze inspectie worden gevraagd het ‘postgraduaatgetuigschrift leraar NCZ basisonderwijs’ te behalen.

Volgende Hogescholen reiken het postgraduaatgetuigschrift uit:

ARTESIS PLANTIJN, Hogeschool Antwerpen
Corinne Leys – 0476/ 20 74 21 – corinne.leys@artesis.be
naar de website


EHB, Erasmushogeschool Brussel
Hilde Giedts – 0496/ 31 79 64 – hilde.giedts@ehb.be
naar de website


HoGent, Hogeschool Gent
Steven Mortier – 09/ 236 22 18 – steven.mortier@hogent.be
naar de website


HOWEST, Hogeschool West-Vlaanderen
Johan Decroos – 050/ 33 32 68 – johan.decroos@howest.be
naar de website


UC Leuven-Limburg (voorheen Groep-T)
Jan Van Herck – 016/ 37 55 00 – jan.vanhecrk@ucll.be
naar de website


PXL, Hogeschool Limburg
Jo Dirix – 0485/ 19 96 52 – jo.dirix@gmail.com
naar de website