Secundair lager onderwijs

De lerarenopleidingen NCZ (de professionele bachelors in het onderwijs SO, voorheen geaggregeerde SO, groep 1) werden hervormd.

Vanaf het academiejaar 2019-2020 spreken we voor het secundair onderwijs 1ste en 2de graad ASO en TSO en 1ste, 2de en 3de graad BSO, over educatieve bachelors.

De leraar behaalt na drie jaar, de graad van ‘Educatieve bachelor : secundair onderwijs, met onderwijsvak niet-confessionele zedenleer’. In de Educatieve bacheloropleiding kiest de student voor twee vakken waarvoor hij/zij onderwijsbevoegdheid verwerft. Uiteraard is een van die vakken met onderwijsbevoegdheid, het vak NCZ. De meeste hogescholen bieden een groot gamma aan combinatiemogelijkheden aan.

De volgende Hogescholen bieden de opleiding aan:

ARTESIS PLANTIJN, Hogeschool Antwerpen

Mark Saey – 0498 79 34 21 – mark.saey@ap.be 
naar de website


ERASMUS, Hogeschool Jette
Hilde Giedts – 0496/ 31 79 64 – hilde.giedts@ehb.be
naar de website


HoGent, Hogeschool Gent
Steven Mortier – 09/ 236 22 18 – steven.mortier@hogent.be
naar de website


HOWEST, Hogeschool West-Vlaanderen
Johan Decroos – 050/ 33 32 68 – johan.decroos@howest.be
naar de website


PXL, Hogeschool Limburg
Jo Dirix – 0485/ 19 96 52 – jo.dirix@pxl.be
naar de website


UC Leuven-Limburg (voorheen Groep-T)
Jan Van Herck – 016/ 37 55 00 – jan.vanherck@ucll.be
naar de website


Postgraduaat moraal en humanistische filosofie

Naast de verkorte trajecten Educatieve bachelor NCZ (na te gaan bij de verschillende hogervermelde Hogescholen), is er ook het postgraduaat moraal en humanistische filosofie dat één academiejaar duurt. Het is bedoeld voor kandidaten die reeds over een diploma hoger onderwijs en een pedagogisch diploma (BPB) beschikken. Zij kunnen zich bekwamen in de opdracht van de leerkracht NCZ secundair onderwijs. Het opleidingsonderdeel (OPO) bevat de volgende onderdelen (OLA) : praktische filosofie van het humanisme, humanistische filosofie, levensbeschouwelijke dialoog, vakdidactiek en stage NCZ secundair onderwijs.

Het opleidingsonderdeel geeft onderwijsbevoegdheid voor de eerste en de tweede graad van ASO en TSO. In het BSO heeft men onderwijsbevoegdheid voor de drie graden.

De volgende Hogeschool biedt de opleiding aan:

UC Leuven-Limburg (voorheen Groep-T)
Jan Van Herck – 016/ 37 55 00 – jan.vanherck@ucll.be
naar de website